Viktminskning förbättrar minnet visar svensk studie

Viktminskning förbättrar minnet visar svensk studie
Det episodiska minnet, närminnet, kan förbättras av viktminskning, enligt forskning från Umeå universitet.Arkivbild: Colourbox

Minnet kan försämras av övervikt, men blir bättre vid viktminskning. Det visar en studie från Umeå universitet.

Studien presenterades denna vecka på Endocrine Societys årliga möte i San Fransisco.

– Våra försök visar att minnesförsämringar som beror på övervikt kan gå tillbaka om man minskar i vikt, säger Andreas Pettersson, doktorand vid Umeå universitet.

Fick göra minnestester

I studien ingick 20 kvinnor med ett bmi på i genomsnitt 32,1. Innan de började följa ett dietprogram för att gå ner i vikt fick de göra tester av det episodiska minnet genom att försöka memorera ansikten och namn.

Efter att ha följt en diet i ett halvår och gått ner till ett bmi under 30, som är gränsen för fetma, presterade kvinnorna i studien bättre på minnesprovet jämfört med tidigare. Med hjälp av MR-kamera kunde forskarna också se att aktivitetsmönstren i hjärnan förändrades.

Minskade i vikt med stenålderskost

Studien är en del av ett större forskningsprojekt om kvinnor, diet och hälsa. I en annan studie, som publiceras i Journal of internal medicine, presenteras resultaten av att låta tio kvinnor äta stenålderskost under fem veckor.

Stenålderskost innebär att man tar bort alla spannmåls- och mejeriprodukter samt raffinerat socker och tillsatt salt från sina måltider. Kosten består istället av magert kött (gärna vilt), fisk, skaldjur, ägg, rotfrukter, grönsaker, nötter, frukt och bär. Som matfett använder man enbart oliv- och rapsolja.

Kroppsvikten minskade med 4,5 kg i genomsnitt. Även blodsocker- och insulinnivåer samt blodtryck minskade kraftfullt. Därutöver förbättrades blodfetterna där nivåerna av LDL, det så kallade ”onda kolesterolet”, och triglycerider sänktes.

Långtidsstudier behövs

– Stenålderskost verkar ha tydligt positiva effekter när det gäller fettfördelning hos kvinnor efter klimakteriet, men det behövs kontrollerade långtidsstudier för att kunna uttala sig om effekterna på vikt och hälsa och eventuella risker på längre sikt, säger Susanne Sandberg, vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Forskargruppen kommer framöver att presentera resultaten från en tvåårig randomiserad kontrollerad studie där man har jämfört effekterna av stenålderskost och en kost enligt den så kallade tallriksmodellen hos kvinnor som passerat klimakteriet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida