Xbox-teknik flyttar in i operationssalen

Teknikutvecklingen inom spelindustrin syftar inte bara till nöje och underhållning. Samma teknik som Microsoft använder för sin spelkonsol Xbox kan i framtiden hjälpa en kirurg att bläddra igenom patientens röntgenbilder under operation utan att röra vid skärmen. Se videon över hur det går till.

Den så kallade Kinect-tekniken från Microsoft gör det möjligt att styra en dator enbart med hjälp av en handrörelse. En infraröd rörelsecensor registrerar rörelsen och översätter det till ett datakommando.

Det här innebär oanade möjligheter, inte minst för utvecklandet av medicintekniken. Tidningen Ny teknik skriver att Siemens Healtcare har använt sig av tekniken vid utvecklandet av ett system som gör det möjligt för kirurger att växla röntgenbilder på en storbildsskärm, zooma in detaljer och rotera tredimensionella bilder utan någon fysisk kontakt. Tidigare har infektionsrisken varit en begränsande faktor.

Enligt Ny teknik var den största utmaningen vid utvecklandet av systemet att ta fram en algoritm som kan överföra långsamma handrörelser till exakta kommandon, samt att lära systemet känna igen specifika händer och inte låta sig förvirras av andra rörelser i operationssalen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida