Allt fler får TBE – trots att många vaccinerar sig

Allt fler får TBE – trots att många vaccinerar sig
Ökningen av antalet tbe-fall tros bero på proportionerna mellan stora och små värddjur. När rådjursstammen minskar sätter fästingarna sig på gnagare, vilket gör att fler bär på smittan. Arkivbild: Mostphotos

Hittills i år har 58 TBE-fall anmälts till Smittskyddsinstitutet. Det är ovanligt många jämfört med de föregående fyra åren då antalet varierat mellan 25 och 47 fall under samma period. Ökningen tros bero på att allt fler fästingar bär på smittan.

Under 2012 har fler fall än vanligt anmälts till Smittskyddsinstitutet, SMI, under såväl maj och juni som första halvan av juli. Under 2011 anmäldes 284 fall, vilket hittills är det största antalet under ett enskilt år sedan sjukdomen för första gången observerades i Sverige på 1950-talet.

Marika Hjertqvist, epidemiolog på SMI, berättar att det inte finns några säkra svar på varför det ökar just nu. Att det skulle bero på en minskad immunitet är inte troligt då vaccinationsgraden varit ungefär densamma eller till och med ökat något de senaste åren. Mer troligt är att antalet fästingar som bär på smittan har ökat.

– Hypotesen är att det beror på proportionerna mellan stora och små värddjur. Vi kan se att rådjursstammen minskat vilket gör att fästingarna sätter sig på gnagare. Det leder till att fler bär på smittan, säger hon.

Vädret den kommande tiden är en avgörande faktor för om fler kommer att drabbas av viruset under sommaren. Det påverkar både fästingarna – som trivs bäst i lagom varm och framför allt fuktig miljö – och människorna, som lockas mer att vara ute i skog och mark vid hyfsat väder – och därmed riskerar att bli fästingbitna.

Eftersom smittade fästingar kan vara aktiva långt in på hösten är det inte för sent att vaccinera sig för den som under sommaren planerar att vistas i områden där TBE förekommer. Särskilt utsatta områden under 2011 var Mälardalen, Stockholmsområdet och västra delarna av Östergötland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida