Allt fler smittade med mässling i Järna

Allt fler smittade med mässling i Järna
Sju personer är nu smittade med mässling i Järna, Arkivbild: Mostphotos

Sju personer har nu fått mässling i Järna utanför Södertälje. Enligt Helena Hervius Askling, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm vid Stockholms läns landsting, kan det blir fler.

17 februari 2012

– Vi väntar oss fler fall det eftersom det här är ett område med lägre vaccinationstäckning än riksgenomsnittet, säger Helena Hervius Askling.

Smittskydd Stockholm erbjuder kostnadsfri vaccination till ovaccinerade personer i Järna, via skolor och vårdcentraler. Den som har blivit smittad för högst två dagar sedan kan få vaccination och de som har blivit smittade för högst sex dagar sedan kan få gammaglobulin.

Kan ge komplikationer

– Vaccination mot mässling har ingått i barnvaccinationsprogrammet sedan 30 år tillbaka och det finns en anledning till det, säger Helena Hervius Askling.

Mässling är en smittsam virussjukdom som kan ge svåra komplikationer hos små barn. Sjukdomen kan ge bakteriella infektioner som i sig kan leda till öroninflammation, lunginflammation och i sällsynta fall hjärnhinneinflammation, i värsta fall med dödlig utgång.

Men dödligheten är låg, bara mellan 0,1 och 0,3 procent av de smittade avlider,  i den rika delen av Europa.

Vill inte utsätta barn för kvicksilver

Anledningen till att vaccinationsgraden i Järna är lägre än i övriga Sverige är att där bor många antroposofer och att det bland dem är vanligt att inte låta vaccinera barnen, åtminstone inte de första levnadsåren. En av orsakerna som brukar nämnas är att föräldrarna inte vill utsätta barnen för det kvicksilver som finns i vaccin förrän nervsystemet har utvecklats klart.

Försumlig dos

Helena Hervius Askling påpekar att hon inte lägger sig i huruvida föräldrar låter vaccinera sina barn eller inte.

– Men den lilla dos kvicksilver som finns i vaccinationen saknar relevans, den är försumlig jämfört med den mängd vi får i oss via mat. Det ska också ställas mot risken med sjukdomskomplikationerna hos barnen, säger hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida