Är det viktigt att vara snygg på jobbet?

Går det att ha en egen stil i sjukvårdens arbetskläder? Är det viktigt hur man ser ut? Vårdfokus gjorde en stil­studie på Södersjukhuset i Stockholm bland kreativa detaljer och hygienriktiga trender.?

Arbetskläder och hygienkrav begränsar uttrycksmedlen. Kanske är det därför röntgensjuksköterskan Elin Magnusson väcker extra mycket uppmärksamhet med sina tatueringar. I somras lät hon dem krypa långt ner under de korta ärmarna på landstingets gröna t-shirt. Patienter brukar komma ihåg vem hon är. ?

— För att inte skrämmas jobbar jag extra hårt på att var gullig mot folk, då kommer de ihåg mig ännu mer, säger hon.?

På hennes avdelning är det t-shirtarna som tar slut först av de gröna operationskläderna. När hon jobbar på vårdavdelning väljer väljer hon klänning framför byxor för att det är sött och skönt. Om det går att välja något fint, som en blommig operationsmössa, varför inte göra det? Särskilt om det matchar din tatuering, resonerar hon.??

När utbudet är begränsat blir detaljerna viktiga. Här är två exempel från Södersjukhuset:?

När cheferna på avdelningen för gynkirurgi ville begränsa inköpet av skyddsmössor till en och samma modell blev det stopp. Alla, både läkare och sjuksköterskor, hade sin egen favorit och tankar om hur en operationsmössa ska sitta.?

Nyligen införde Södersjukhuset standardiserade namnskyltar för personalen. Det väckte också negativa reaktioner. Personliga namnskyltar i lera och trä sitter fortfarande kvar här och där vid sidan om de tråkiga standardiserade.??

Den som har på sig ett par extra fina och färgglada stödstrumpor kan räkna med komplimanger från barnmorskan Marielle Rotzius Almgren. Hon har öga för detaljer och har upptäckt att det faktiskt utvecklas trender på Södersjukhusets olika avdelningar, särskilt när det gäller skor. På hennes egen arbetsplats, förlossningen, regerar just nu träskotrenden.?

— Min personliga stil följer inte med mig på jobbet. Men jag gillar skor och sockar även privat. Det är inte så viktigt att vara snygg, men roligt att kunna variera sig, säger hon.??

Röntgensjuksköterskan Fredrik Öman sammanfattar vad de flesta verkar vara överens om. I mötet med en patient är det bra om inte byxorna halkar ner eller att kläderna på något annat sätt hindrar en i jobbet. Hygien och säkerhet kommer i första hand.?

— Att se bra ut kommer kanske i tredje, fjärde hand???

Barnmorskan Lilleba Anckers sticker ut. Både när hon går i de gråvita korridorerna på Södersjukhusets bottenvåning och i sitt svar på frågan om det är viktigt att vara snygg på jobbet. ?

— Ja, det är jätteviktigt!?

På hennes arbetsplats Södra BB är kläder en del av vårdfilosofin. Att vårdpersonal får möjlighet att klä sig personligt och ha en egen stil betyder mycket, framför allt för patienterna, säger hon.?

— Som patient ska du känna dig välkommen och trygg. Du ska känna att du möts av en människa och inte att du hamnar i ett underläge. Personliga kläder skapar igenkänning och trygghet. ?

Därför förlöser hon i en kortärmad spetsblus och en mörkblå klänning från Gudrun Sjödén, tvättad på sjukhuset i 60 grader. Nyansen på hennes klänning råkar matcha och lyfta fram färgen i hennes klarblå ögon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida