Civilingenjörer blir experter på medicinteknik
Lunds tekniska högskola startar nästa år en civilingenjörsutbildning inom medicin och teknik.
– Min bedömning är att den kommer locka personer som vill jobba med medicin och vård av människor i kombination med avancerad teknikutveckling. Vi räknar med att det blir lika många tjejer och killar som söker.
Det säger Leif Sörnmo professor i medicinsk signalbehandling vid LTH, Lunds tekniska högskola, och en av initiativtagarna till programmet, i ett pressmeddelande.
I takt med att effektivitetskraven på sjukvården ökar blir kunskap i medicinsk teknik allt viktigare. Enligt Leif Sörnmo frågar industrin allt oftare efter ingenjörer som inte bara kan teknik utan också förstår hur människokroppen fungerar.
Den nya utbildningen är framtagen i samarbete med den medicintekniska industrin och är tänkt att ge tillräckliga kunskaper för att kunna utveckla framtidens teknologier inom medicin. Till skillnad från andra liknande utbildningar innehåller den nya utbildningen en stor del medicin och biologi.
Enligt pressmeddelandet ska utbildningen dra nytta av högskolans breda medicintekniska forskning, till exempel den inom laserfysik, signal- och bildbehandling, ultraljud och lab-on-a-chip.