Dog efter krock med sjukhusdörr

På väg ut från Danderyds sjukhus krockade en patient med en automatiskt öppnad dörr och föll så illa att blödningar i hjärnan uppstod. Trots att vårdpersonal genast ingrep var skadorna så allvarliga att patienten senare avled.

22 februari 2012

Händelsen inträffade i början av året när patienten hade varit på återbesök på Danderyds sjukhus i Stockholm. På väg ut genom mottagningens ytterdörr öppnades denna plötsligt utifrån via automatisk dörröppnare av en person på väg in. Den inåtgående dörren träffade patienten.

Patienten, som hade dålig balans, föll baklänges och slog bakhuvudet i receptionsdisken, ramlade därefter omkull och slog huvudet i golvet.

Patienten blev genast omhändertagen av läkare och sjuksköterskor och snabbt transporterad till akuten för omhändertagande. Det konstaterades att olyckan lett till blödningar i hjärnan. Trots att tillståndet förbättrades till en början gick det inte att rädda patientens liv.

En av orsakerna till olyckan är att dörren saknade fönster, vilket innebar att varken den som stod innanför eller kom utifrån såg om någon riskerade att träffas av dörren vid användande av den automatiska dörröppnaren. Direkt efter det inträffade kontaktade sjukhuset hyresvärden som har satt in ett fönster i dörren.

Händelsen har anmäls till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida