Få tar helhetsgrepp om patientsäkerheten

Med en ny lag och omfattande krav på patient—säkerheten i vården blir frågan vilka förändringar utbildningarna gör inte så stora, visar Vårdfokus rundringning.

En nyckelfaktor för att öka patientsäkerheten är utbildningen av sjuksköterskor och läkare. Men få av sjuksköterskeutbildningarna tar något helhetsgrepp om ämnet, visar vår rundringning. Patientsäkerheten löper som en röd tråd genom alla kurser svarar de flesta vi når, 23 av 25 sjuksköterskeutbildningar och 10 av de 12 biomedicinsk analytikerutbildningarna. Exemplen på områden där de anger att patientsäkerheten kommer in är bland annat: lagarna som styr vården, kvalitetssäkrad omvårdnad, farmakologi, läkemedelshantering och läkemedelsbedömning, vårdhygien, medicinteknik och hela den verksamhetsförlagda utbildningen, vfu:n.

Karolinska institutet i Stockholm har ett nytt sjuksköterskeprogram sedan i höstas där ett av de kursövergripande momenten är patientsäkerhet och Karlstad har satt ihop ett nytt utbildningsprogram med specifikt fokus på patientsäkerhet. Till exempel får studenterna göra ett förbättringsarbete utifrån något de ser som inte fungerar eller någon felaktighet de ser begås då de är ute på sin vfu. ?

På Linköpings universitet samarbetar utbildningen med universitetssjukhusets patientsäkerhetsenhet och har tänkt ge sjuksköterskestudenterna samma undervisningspaket som läkarstudenterna. Men dit har de inte nått ännu. ?

I Malmö har en av adjunkterna på sjuksköterskeprogrammet som specialuppdrag att bygga upp patientsäkerhet som ett eget ämne (se artikel på föregående uppslag). I Lund planeras samma sak och den medicinska fakulteten har avdelat en person för att se över hur de olika utbildningarna hanterar ämnet. Där är också en gemensam tiopoängskurs på avancerad nivå på väg för alla utbildningarna.?

Några av lärosätena har gjort tillägg i undervisningen sedan lagen om patientsäkerhet kom, andra funderar på att göra det medan en del inte bygger ut undervisningen på grund av den nya lagen. ??

För själva vården har regeringen avsatt 2,5 miljarder kronor mellan 2010 och 2014 för att förbättra patientsäkerheten. Däremot är hittills inga pengar avsatta för forskning eller för att förstärka ämnet på vårdhögskolornas grundutbildningar. Men på en direkt fråga under en konferens om patientsäkerhet i våras så instämde socialminister Göran Hägglund i att utbildning av sjuksköterskor och läkare var helt avgörande för att lyckas med patientsäkerhetsarbetet och han sa då att den kan komma att förstärkas.?

På biomedicinska analytikerutbildningarna svarar flera som på sjuksköterskeutbildningarna: patientsäkerhet löper som en röd tråd genom hela utbildningen eller kommer in i flera kurser, särskilt under den verksamhetsförlagda utbildningen. I Skövde delar man en del föreläsningar med sjuksköterskeprogrammet och i Umeå ges en separat föreläsning om den nya lagen under termin sex.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida