Fackeltåg mot sjukhusbesparingar

På söndag marscherar Örnsköldsviks invånare mot de besparingar på 100 miljoner kronor som ska göras på stadens sjukhus. Initiativtagare är barnmorskan Christel Tarberg.

–  Besparingarna är så otroligt upprörande, det finns inget försvar för neddragningar i den storleksordningen, och detta innebär en jätteoro för kommuninvånarna, säger Christel Tarberg.  

Totalt ska landstinget Västernorrland spara 550 miljoner kronor. De största neddragningarna görs på sjukhusen. Enligt Christel Tarberg ska en tredjedel av personalen på Örnsköldsviks sjukhus bort och flera verksamheter stängas.

– De planerar att ta bort en tredjedel av personalen nattetid och hälften på kvällstid på bb, gyn och förlossningen. Det är horribelt och inte patientsäkert.

Inga politiker välkomna

Christel Tarberg säger att de bara fick ett antal veckor på sig att ta fram en riskanalys.

– Det var bara ett spel för gallerierna. Men det finns så otroligt många kloka anställda som har idéer. De kunde ha lagt ut på oss att föreslå en del besparingar och lösningar. I stället har man anlitat ett norskt företag vars arbete kan komma att kosta upp till 28 miljoner kronor om de får fortsätta som planerat.

Fackeltåget på söndag går från sjukhuset till Stora torget. Där blir det tal av representanter från olika intresseorganisationer. 

– Det här kommer att bli stort. Jag ringde facket som första kontakt och erbjöd dem en talartid på torget men de trodde inte på idén. Fast de sponsrar våra facklor. Men det är alltså ingen facklig manifestation. Alla som är mot neddragningarna är välkomna att både vara med i fackeltåget och att tala – utom politiker. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida