Färgad namnskylt ska enkelt visa yrkestillhörighet

Färgad namnskylt ska enkelt visa yrkestillhörighet
Akademiska sjukhuset var först med olikfärgade namnskyltar. Nu följer Stockholms läns landsting efter. Från vänster överläkare Anna-Karin Wikström, Annika Johansson, barnmorska och Helene Declercq, sjuksköterska. Foto: Akademiska sjukhuset/Elisabeth Tysk

Blå för sjuksköterskor, röd för läkare. I oktober infördes olikfärgade skyltar på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att markera yrkestillhörighet. Nu följer Stockholms läns landsting efter.

2 januari 2012
Dela artikeln

Namnskyltar med olika färg beroende på vilket yrke man tillhör, det ska öka tydligheten både för patienterna och kolleger emellan. Den här lösningen kom fram efter den diskussion som läkarföreningarna har fört med landstingen om arbetskläderna sedan läkarrockarna fasades ut av hygienskäl. På Läkarförbundets fullmäktige 2009 motionerade kvinnliga läkares förening om en klädsel som tydligt identifierar professionen, en motion som i våras mynnade ut i en skrift i klädfrågan.

Lätt att se

– Det viktigaste budskapet är att det ska gå att identifiera läkaren som läkare, sa Bengt von Zur-Mühlen, överläkare i njurmedicin på Akademiska sjukhuset, till Läkartidningen i februari förra året.

Han satt i den arbetsgrupp som tog fram rekommendationerna, har lång erfarenhet av att bli kallad ”Syster Bengt”, och tycker att skyltarna som den förre chefläkaren tog initiativ till är ett steg i rätt riktning.

Positiv feedback

– Yrkesskyltarna är tydligare än vanliga namnskyltar. Här på kliniken känner vi ju varandra. Men skyltarna är särskilt bra för att anestesi- och operationspersonal snabbt ser vilken yrkesgrupp man tillhör, tycker barnmorskan Annika Johansson på Akademiska sjukhusets bb.

Ännu är ingen utvärdering gjord men Akademiska sjukhusets kommunikationsavdelning har fått positiv feedback från läkare. Systemet med skyltar ska följas upp till våren.

Fyra olika färger

Även i Stockholms läns landsting har frågan om olikfärgade skyltar diskuterats en längre tid och chefsläkarkollegiet tycker det är en bra idé. Strax före jul beslutade de att rekommendera samma system som i Uppsala.

Nu är det upp till varje sjukhus om de vill införa de färgade namnskyltarna. De fem yrkesgrupper som omfattas är läkare, sjuksköterskor, barnmorskor samt undersköterskor och skötare. Läkarnas skyltar blir röda, sjuksköterskornas blå, barnmorskornas orange medan undersköterskor och skötare får gröna namnskyltar. I Stockholm kommer de fyra färgerna att användas, men på Akademiska sjukhuset har sjuksköterskor och barnmorskor samma färg, den blå.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida