lex maria-anmälan

Fel patient åt upp smörgås med läkemedel som pålägg

Fel patient åt upp smörgås med läkemedel som pålägg
När personalen vände ryggen till åt en annan av de boende upp mackan som preparerats med läkemedel. Arkivbild: Mostphotos

När den demenssjuka kvinnan inte ville ta sina läkemedel krossade personalen läkemedlen och la dem på en smörgås. Men det var en annan av de boende som åt upp den. 

Det framgår av en lex Maria-anmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av ett äldreboende i Uppland.

Kvinnan brukade vanligtvis ta sina läkemedel, men just den här gången vägrade hon. Utan att kontakta en sjuksköterska bestämde sig personalen för att krossa tabletterna och lägga dem på en smörgås. Så hade man gjort tidigare och det brukade fungera.

När de som hade preparerat smörgåsen såg att kvinnan började äta gick de vidare för att hjälpa en annan boende. Den personal som stannade kvar i matsalen hade inte informerats om att det låg läkemedel på smörgåsen. När de som hade krossat tabletterna kom tillbaka var mackan borta. Men i stället för den demenssjuka kvinnan hade en annan av de boende ätit upp den.

Joursjuksköterskan kontaktades. Det bestämdes att personen som ätit smörgåsen skulle få extra tillsyn. Någon annan åtgärd ansågs inte nödvändig eftersom bedömningen var att läkemedlen inte skulle skada den som ofrivilligt hade fått dem i sig.

Efter händelsen har nya rutiner införts som innebär att ingen patient får tvingas eller luras att ta sin medicin. Om någon vägrar ta dem ska legitimerad personal kontaktas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida