Flyttfåglar sprider blödarfeber

Flyttfåglar sprider blödarfeber
Den rödhuvade törnskatan visade sig bära på den fästing som orsakar viral blödarfeber. Foto: Thord Franson

Den allvarliga blödarfebern Krim-Kongo har via fästingar på flyttfåglar börjat spridas till södra Europa. Om klimatet blir varmare i norr kan den så småningom börja spridas även i Norden.

Den allvarliga virala blödarfebern Krim-Kongo förekom tidigare bara  i Afrika, Asien och på Balkan. Febern sprids via fästingbett och människor smittas antingen av fästingar eller efter närkontakt med smittade däggdjur.

För att ta reda på hur smittan tagit sig till delar av södra Europa har en forskargrupp bestående av bland andra fågel- och fästingexperter och molekylärbiologer samlat in och analyserat nästan 15 000 flyttfåglar. De undersökte omkring 30 olika fågelarter och fann 747 fästingar som analyserades för viruset. Deras resultat visar att en av fågelarterna, rödhuvad törnskata, bär på fästingsmittan. Den övervintrar i Afrika och häckar i mellersta Europa.

Enligt forskningen, som bland annat har utförts på institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, trivs inte fästingen i norra Europa. Men forskarna varnar för att ett varmare klimat kan innebära att blödarfebern så småningom börjar spridas även här.

Sjukdomen börjar med influensaliknande symtom, men utvecklas sedan till ett allvarligt tillstånd med 30 procents dödlighet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida