Forskare ser inga allvarliga biverkningar av HPV-vaccin

Bland de 300 000 kvinnor i Sverige och Danmark som sedan 2006 har vaccinerats mot HPV har man inte sett några allvarliga biverkningar. Det visar en ännu opublicerad studie från Karolinska institutet.

– Vi har tittat på allvarliga biverkningar som immunologiska, autoimmuna och neurologiska sjukdomar som man tror kan vara biverkningar av vaccin. Våra preliminära data visar inga sådana fynd över huvud taget, alltså inga ökade risker efter vaccination, säger Lisen Arnheim-Dahlström, en av forskarna bakom studien, till SR Ekot.

Sedan 2006 har 120 000 svenska flickor vaccinerats mot HPV. Tillsammans med Statens Seruminstitut i Danmark har forskarna vid Karolinska Institutet i Solna följt upp över 300 000 kvinnor i bägge länderna som vaccinerades mellan 2006 och 2010.

Studien har inte publicerats ännu, men enligt de preliminära resultaten har man inte upptäckt några allvarliga bieffekter som blodproppar, epilepsi eller multipel skleros.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om att misstänksamheten mot vacciner i allmänhet har ökat i och med att så många barn och ungdomar fick narkolepsi efter att de vaccinerats mot svininfluensa. På internet florerar många rykten om HPV-vaccinet och antalet som vill vaccinera sig är hittills färre än vad landstingen hade räknat med.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida