Fulla sjukhus i Skåne tvingar patienter till Halland

Den skriande bristen på vårdplatser i Skåne gör att patienter kan tvingas till Halland för vård. I botten ligger ekonomiska svårigheter, neddragningar och motsträviga kommuner. (UPPDATERAD 13.50)

Äldre patienter i Malmö och Lund som är medicinskt färdigbehandlade kan komma att skickas till Spenshult, ett privatägt sjukhus i Halland. Orsaken är bristen på vårdplatser i regionen.

Vårdplatser borta

Det är besparingskraven på Skånes universitetssjukhus som har gjort att omkring 50 vårdplatser har försvunnit under den gångna hösten. Samtidigt tar inte kommunerna emot de äldre patienter som är färdigbehandlade och behöver komma till ett korttidsboende.

– Både Malmö och Lund brukar vara bra på att ta hem patienterna, men de bygger om sina korttidsboenden och det slår igenom när vi har ett så skört läge, säger Eva Thorén Todoulos, chef för akutdivisionen på Skånes universitetssjukhus.

Hel avdelning

Totalt rör det sig om ett 20-tal patienter, vilket motsvarar en hel avdelning.

Men det är inte bara de äldre som får lida genom att bollas iväg till grannlänet. Flera planerade operationer har ställts in på Skånes universitetssjukhus, Sus, på grund av överbeläggningar. Patienter har placerats på fel avdelningar och akuten i Malmö har kallat in extra personal för att klara situationen med mängder av sökande i kombination med traumalarm och medicinska larm.

– Båda sjukhusen bågnar. Det är en effekt av ökat söktryck i kombination med ombyggnationer, besparingar och neddragningar av platser. Vi har också ett absolut veto om att inte lägga patienter i korridorer eller i fullbelagda salar, eftersom det ger böter på två miljoner kronor, säger Eva Thorén Todoulos till Sydsvenskan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida