Gas exploderade i patientens tarm

Polypen var borttagen. Genom bränning skulle läkaren försäkra sig om att hela polypen var borta. Då small det till i patientens tarm. Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria.

16 december 2011

Det var i mitten av augusti som en patient i 66-årsåldern skulle få en polyp borttagen från tjocktarmen. Ingreppet gick till en början enligt planerna, men när läkaren genom diatermi skulle försäkra sig om att hela polypen var borta gick något snett. Personalen och patienten överraskades av en kraftig ljudknall i undersökningsrummet.

– Det var när tarmen fylldes med luft för att läkaren skulle ha enklare att inspektera den som det måste ha uppstått en gnista som antände den omgivande metangasen, säger Kerstin Davidsson, ställföreträdande verksamhetschef på kliniken i Motala där händelsen utspelade sig.

Patienten blev blek och klagade över ont i magen och undersökningen avbröts omedelbart. Någon större fara med personen var det inte och denne kunde gå hem utan några som helst men dagen efter.

– Sådana här ingrepp gör vi flera stycken av varje vecka men komplikationen med metangas är oerhört ovanlig. Kontroll visade att det inte var något fel på utrustningen, utan vi anmäler enligt lex Maria för att göra det känt att komplikationen kan inträffa, säger Kerstin Davidsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida