Hetsig debatt om heltäckande slöja på sjukhuspersonal

I tysthet har 17 brittiska sjukhus förbjudit niqab, heltäckande slöja, och nu vill hälsoministern ha ett nationellt förbud. Vårdfokus har frågat hur det ser ut på Karolinska.

20 september 2013

Niqab är en slöja som bara visar ögonen. Efter att tidningen the Telegraph avslöjat att 17 sjukhus i Storbritannien infört förbud mot att läkare och sjuksköterskor bär heltäckande slöja, har en hetsig debatt brutit ut där religionsfrihet ställs mot patientens rätt att se personalens ansikten.

Eftersom alla sjukhus har olika regler vill hälsoministern Jeremy Hunt nu ha nationella riktlinjer. Och han vill förbjuda niqab.

– Om man inte ser se de vårdanställdas ansikte kan det vara ett hinder för bra och empatisk kommunikation med patienter och deras familjer, säger hälsoministeriets statssekreterare Dan Poulter till the Telegraph.

Slöja okej – men inte niqab

Även Sverige har ett brokigt regelverk när det gäller huvuddukar. Enligt de nationella hygienreglerna finns inget förbud mot att använda sin egen slöja när man arbetar i vården, men Vårdfokus har tidigare rapporterat om att landstingen gör olika.

När det däremot gäller niqab, som täcker allt utom ögonen, så är det annorlunda. Karolinska sjukhuset tillåter slöja, men inte niqab. Även om de hittills aldrig fått frågan.

– Man får bära huvudduk med särskilda instruktioner, men inte ha dolt ansikte, säger Ann-Britt Bolin, chefsläkare och stabschef vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida