I Bollnäs är målet noll fallolyckor

I Bollnäs är målet noll fallolyckor
På patientsäkerhetskonferensen berättade sjuksköterskan Anette Frisk vad de gjort i Bollnäs för att öka patientsäkerheten. Foto: Annica Jonsson

Ingen ska falla, få trycksår eller bli undernärd på avdelning fem, på Bollnäs sjukhus. Det målet har personalen satt.

På den nationella patientsäkerhetskonferens som just nu pågår i Stockholm berättade igår sjuksköterskan Anette Frisk om det patientsäkerhetsprojekt som hon med stöd av vårdenhetschefen Solweig Söderlind driver på avdelningen.

– Det är fantastiskt att få berätta om det vi gör och för vem vi gör det. Det är patientens fokus vi ska ha och det tar tid att komma underfund med, säger Anette Frisk som är vårdledare och lokal koordinator för patiensäkerhetsarbetet.

  • På avdelningen har de numera rörelsedetektorer som gör att när någon går upp på natten tänds en lampa som är tänd tillräckligt länge för att patienten ska hinna både till toaletten och tillbaka till sin säng.
  • En platt-teve har ersatt den gamla teven, så nu ligger inga elsladdar längre på golven. Förr, innan de kläddes in i väggarna, hände det att patienterna snavade på sladdarna.
  • Nya låsbara sängbord har köps in och ersatt de gamla som kunde rulla i väg om patienterna använde dem som stöd på väg i eller ur sängen.
  • Något alldeles nytt är också en tiltbar säng. Med bara en liten vickning kan patientens belastning förskjutas tillräckligt för att risken för trycksår ska minska.

Riskbedömningarna är förstås a och o. Hittills riskbedöms 88 procent av patienterna med hjälp av MNA, Mini nutritional assessmen, DFRI, Downton fall risk index och Nortonskalan. Målet är att 100 procent av patienterna ska riskbedömas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida