I Haparanda tvingas sjuksköterskorna göra läkarnas jobb

I Haparanda tvingas sjuksköterskorna göra läkarnas jobb
Krister Borg har arbetat på hälsocentralen i Haparanda i 15 år. Många av sjuksköterskorna här har lång erfarenhet, men känner ändå en stark oro för att de måste göra bedömningar som läkarna inte hinner med.

Svår brist på läkare. Hälsocentralen har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

Det ska egentligen vara sju läkare på Haparanda hälsocentral. Just nu är de tre och så har det varit en längre tid. Följden blir att sjuksköterskorna får ta emot patienterna.

– Självklart utför vi inte läkararbete, men vi tvingas göra bedömningar som vi kanske inte borde göra, säger sjuksköterskan Krister Borg.

Oroliga för att göra fel

De är åtta sjuksköterskor på hälsocentralen. Alla har lång erfarenhet och hög kompetens. Kanske är det därför verksamheten har kunnat fungera, trots läkarbristen. Men så här kan det inte fortsätta, anser både verksamhetsledningen och facket. Sjuksköterskorna får en orimligt tung arbetsbelastning och risken för felbedömningar ökar.

– Vi är ju rädda att göra fel och att patienterna inte ska komma till rätt instans. Men som det är i dag har jag helt enkelt inga läkartider att boka in. Är det akut får vi hänvisa till vår akutmottagning som också är överbelastad, säger Krister Borg.

Anmälan till Ivo

Situationen bedöms inte vara patientsäker och därför gjorde hälsocentralen en anmälan av den egna verksamheten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och kontaktade dessutom landstingsledningen om att något måste göras. Ett första möte har hållits och verksamhetschefen Mervi Rundgren hoppas på åtgärder som ska göra att det blir bättre nästa år.

Från mitten av januari kommer tre stafettläkare. Det är en dyr lösning, men landstingsledningen har lovat att se över ekonomin.

– Det är ju svårt att få läkare till glesbygd och ännu svårare när vi har en så tuff arbetssituation, därför måste vi börja med att få in stafettläkare så att vi kan komma ur det kaos vi nu befinner oss i, säger Mervi Rundgren.

Trötta och pressade

På hälsocentralen i Haparanda görs 14 000 sjuksköterskebesök per år. Jämförbara hälsocentraler med samma patientunderlag ligger på omkring 3 000.

– Våra sjuksköterskor är trötta och pressade. Jag är orolig för att de inte ska orka och för att vi ska hamna i en situation där vi dessutom saknar sjuksköterskor, säger Mervi Rundgren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida