Ingen mjältbrand i Göteborg

Snabb laboratorieinsats visade att det inte var mjältbrand i klövmjölet - men däremot salmonella.

– Tack vare att laboratoriet på Statens veterinärmedicinska anstalt gjorde en stor insats med utvidgade odlingar blev analyserna färdiga tidigare än beräknat. Vi är lättade, mjältbrand är en vidrig sjukdom, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

Säckarna sprack

Det var Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som efter att ha fått in stickprover från gränskontrollveterinären, slog larm om att prover från de fyra containrarna kunde innehålla mjältbrand.

Två säckar med klövmjöl sprack i samband med lossningen och efter SVA:s larm fick 21 personer omgående antibiotikaprofylax.

Alla fyra containrarna med klövmjöl kommer dock att förstöras eftersom proverna visade att de innehöll salmonella. Det är första gången man träffat på det i gods.

Fullständiga kontroller

– Vi kommer att flagga upp i vårt gemensamma EU-system för gränskontroll att detta är osäkert material. Nästa tio sändningar till EU från det indiska företaget kommer att kontrolleras hundraprocentigt, berättar Peter Henningsson, enhetschef för foder och hälsa på Jordbruksverket.

Om alla sändningar är felfria återgår kontrollerna till normal nivå, det vill säga stickprover tillsammans med en 100 procentig dokumentkontroll. Skulle någon av de tio sändningarna innehålla salmonella, kommer den skärpta kontrollen att fortsätta även för de tio nästkommande sändningarna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida