Kan antibakteriella träningskläder ge resistens? Nu startar utredning

Antibakteriella medel, som silver, används i träningskläder för att ta bort dålig lukt. Nu ska Kemikalieinspektionen studera om de kan orsaka resistens.

Visst kan det kännas bra om träningskläderna inte luktar illa efter användning, men det är inte värt det pris vi kan få betala. Vid gårdagens seminarium på Smittskyddsinstitutet i Solna om antibiotikaresistens berättade Kersti Gustafsson, som är vetenskaplig rådgivare på Kemikalieinspektionen, om de risker hon ser med antibakteriella medel i träningskläder.

– De innehåller silver eller kemikalier som kan irritera huden och förstör normalfloran genom att döda de goda bakterierna. Dessutom går medlen ut till reningsverken via avloppsvattnet, och där tar de död på de bakterier som ska finnas där för att bryta ner avloppsresterna till slam. I nästa steg hamnar det kanske ute på åkrar tillsammans med slammet.

Kan orsaka resistens

En ytterligare risk som man ännu inte vet så mycket om eftersom det inte är undersökt ordentligt, är att de bakteriedödande medlen kan orsaka resistens.

En sådan utveckling tycker Kersti Gustafsson att vi ska undvika.

— Det är bättre att motverka illaluktande träningskläder genom att vädra och torka dem, och tvätta dem när de är smutsiga.

Eftersom man ännu inte vet tillräckligt om detta, kommer Kemikalieinspektionen att dra i gång två studier för att ta reda på hur det ligger till.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida