Kapade patientens identitet

Kapade patientens identitet
Med ett stulet id-kort lyckades någon få vård på nio vårdcentraler. Arkivbild: Mostphotos

Använde stulet körkort för att få läkare på olika vårdcentraler att skriva ut recept.

Kvinnan fick sin plånbok stulen på ett gym i Högdalen i Stockholm. I plånboken fanns hennes körkort. Hon polisanmälde händelsen och spärrade körkortet hos Vägverket samma dag.

”Men tydligen når inte spärren sjukhus och vårdcentraler”, skriver kvinnan i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Hon anmäler nio vårdcentraler för slarv och bristande rutinkontroll av id-kort.

Fick ut recept

Enligt kvinnan har nämligen hennes körkort använts av någon annan för att få vård och läkarrecept utskrivna på dessa vårdcentraler.

Id-kaparen ska även ha lyckats få ut medicinerna på olika apotek i Stockholm.

Den som använde hennes körkort uppgav falska telefonnummer och adresser när hon listade sig på de olika vårdcentralerna.

”Det är skandal att id-kaparen lyckades lista sig på nio vårdcentraler under fem veckor utan att läkare och övrig vårdpersonal märkte något underligt”, skriver kvinnan i sin anmälan.

Blivit noggrannare

En av de vårdcentraler som lät sig luras är Capios vårdcentral i Gubbängen.

– Att kortet är spärrat är ingenting som märks på en vårdcentral. Vi tittar bara på legitimationen och om personen är lik det foto som finns på kortet. Vi har inte ändrat några rutiner men blivit noggrannare med att kontrollera att det är rätt person vi har framför oss, säger biträdande verksamhetschefen Hans Thorsell.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida