Karolinska utreder Elisabet Höglunds kritik av kaoset i vården
Nu ska Karolinska universitetssjukhuset utreda tv-journalisten Elisabet Höglunds uppgifter om en vårdorganisation i kaos.
Sedan i våras har tv-journalisten Elisabet Höglund vårdats för svår sjukdom. Det började med att hon bröt ena lårbenshalsen i skidspåret. Efter operationen blev hon allt sämre och det upptäcktes att hon hade en stor tumör på bukspottkörteln, som gett henne diabetes och hyperkalcemi.
Hon har opererats flera gånger, även för sprucken gallblåsa, och hyllar i en artikel i Aftonbladet i lördags vårdpersonalen som räddat hennes liv. Men hon beskriver också sina personliga upplevelser av en vårdorganisation i kaos.
Gråtande sjuksköterska
På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm bevittnade hon och hennes man under midsommarhelgen hur en gråtande sjuksköterska, som redan hade jobbat dubbla pass, satt och försökte ringa in personal. En jourläkare ska, enligt Elisabeth Höglunds uppgifter, ha arbetat oavbrutet i två dygn.
Själv fick hon vara utan fungerande vätske- och näringsdropp under två dygn eftersom det inte fanns någon läkare som kunnat röntga och godkänna den centrala venkateter som hon fick natten före midsommarafton.
Allvarliga komplikationer
Hon fick flera allvarliga komplikationer efter operationerna, som tog lång tid innan läkarna upptäckte, trots att hennes man gång på gång påtalade att hon inte blev friskare utan mer sjuk.
Elisabet Höglund berättar för Vårdfokus att hon har funderat på att göra en anmälan, men att hon inte haft kraft att ta tag i det.
– Jag är för sjuk för att hålla på men den här typen av saker, jag får bli lite friskare först.
Grund för utredning
Men hennes upplevelser kommer att ligga till grund för en intern utredning i syfte att utveckla verksamheten, berättar Stefan Engqvist, chefläkare på universitetssjukhuset i Huddinge. Han har tagit kontakt med Elisabet Höglund och bett henne skriva ett mejl med en mer specificerad redogörelse.
Känner du igen hennes beskrivning av kaoset under midsommarhelgen?
– Om man tittar på helheten på sjukhuset den här sommaren så var det den bästa sommaren på länge, med 109 fler bemannade vårdplatser än sommaren dessförinnan. Sedan är det alltid så här, och så var också fallet i år, att vecka 25 och 26 då vi går från full drift till sommardrift är jobbiga veckor. Det hon beskriver kan mycket väl ha inträffat på en enstaka enhet, men gällde inte hela sjukhuset.
Varför går det inte att planera för att undvika återkommande kaos runt midsommar?
– Vi har bemanningsmål som alla försöker uppnå. Men just sådana här helger försöker man ge så många som möjligt ledigt. Det finns verkligen, tycker jag, en tydlig konflikt mellan hur människors vårdefterfrågan har ändrats över tid, där vi inte längre ser så stor säsongvariation, och semesterlagstiftningen som ger våra medarbetare rätt till fyra veckors sammanhängande semester. När det gäller vissa verksamheter, exempelvis intensivvård, operation och narkos, finns det inga vikarier.
Drabbar inte mig
Elisabet Höglund berättar att hon egentligen inte blev förvånad av kaoset, eftersom hon läst och sett så mycket i tidningar och på tv om personalbristen i vården.
– Jag var inte överraskad över att det var på det här sättet, men jag var överraskad över att det drabbade mig.