Koka frysta hallon för att minska risken för vinterkräksjuka

Koka frysta hallon för att minska risken för vinterkräksjuka
Utländska frysta hallon är en källa till norovirus, därför bör de kokas innan de stoppas i munnen, uppmanar Livsmedelsverket. Arkivbild: Mostphotos

Genom att koka frysta importerade hallon sjunker risken för spridningen av norovirus, skriver Livsmedelsverket i en ny rekommendation.

Under de senaste tio åren har frysta importerade hallon legat bakom 28 utbrott av norovirus, som orsakar vinterkräksjuka. Vid ett av utbrotten insjuknade så många som 130 personer.

En förklaring till att Sverige oftare drabbas av norovirusutbrott kopplade till hallon än andra länder i Europa kan vara att det hos oss är vanligt att bären äts direkt, utan att de först upphettas. Nu uppmanar Livsmedelsverket alla som konsumerar importerade hallon att först koka dem.

– Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Företag som säljer frysta utländska hallon uppmanas även att skriva på förpackningarna att hallonen ska kokas innan de äts. Det fråntar dock inte företagen deras ansvar att säkerställa att det inte finns norovirus i hallonen från början.

Enligt Livsmedelsverket är kokningsrådet särskilt viktigt för äldre personer med nedsatt immunförsvar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida