Ledningen lovar krafttag för att få ner överbeläggningarna i Borås

Nya rutiner ska hjälpa Södra Älvsborgs sjukhus i Borås att få bukt med de återkommande överbeläggningarna. Dialogen med primärvården ska också bli bättre. Vårdförbundet tycker att det ser lovande ut men vill se resultat.

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har nu svarat Arbetsmiljöverket, som krävt att sjukhuset kommer till rätta med ständiga överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter.

Enligt sjukhuset har en rad åtgärder redan genomförts och ytterligare några väntar på att genomföras.

Bra bit på väg

– Vi har kommit fram med konkreta arbetssätt inom flera områden som gör att vi kan minska trycket på våra vårdplatser. Vi är en bra bit på väg för att nå en långsiktig lösning och skapa en bättre situation för våra medarbetare och patienter, säger biträdande sjukhusdirektör Maria Dalemar.

Här är exempel på några av åtgärderna:

  • På alla sjukhusets kliniker ska utskrivningar göras så att patienter kan lämna avdelningen betydligt tidigare än i dag.
  • Konsulterande läkarbedömningar ska ske inom ett dygn.
  • Vissa patientgrupper kan undersökas lika bra på mottagning eller i dagsjukvård.
  • Konsultläkare på akutmottagningen ska avgöra var och hur enskilda medicinpatienter får bäst vård.
  • En rutin har tagits fram för riskbedömning av arbetsmiljön i samband med överbeläggning eller utlokalisering av patient.

Än återstår mycket

Att flera åtgärder redan är genomförda är enligt Åsa Bertilsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på sjukhuset, en sanning med modifikation.

– Visst ser det lovande ut men än så länge finns allt bara på papper. Riktlinjerna är skrivna men ingenting har kommit ner till avdelningsnivå och överbeläggningarna har inte minskat än, säger hon.

Du säger att det ser lovande ut, men när kan man förvänta sig en minskning av överbeläggningarna?

– Om man genomför det hela kommer det nog att märkas ganska snabbt. Jag hoppas att man kan se resultat redan om någon eller några veckor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida