Ledningen lovar leta lösning efter protesterna på hematologen i Lund

Efter uppsägningar och larmbrev säger nu ledningen för hematologen i Lund att man ska leta lösningar på det ansträngda läget.

Larmbrevet tycks ha hjälpt. Sjuksköterskor och läkare vid hematologen i Lund höll i går ett krismöte med avdelningschef Katrin Pettersson och divisionschef Karsten Rose om den minst sagt ansträngda situationen på avdelningen.

Någon konkret lösning på problemen uttalades inte, men enligt Lumjeta Skenderi, sektionsledare på avdelning 4 i Lund, tog ledningen till sig av kritiken och lovade att gå vidare med frågan.

– På måndag är klinikchef Gun Tranström tillbaka från semester och ska då informeras om vårt möte. Läget är fortfarande akut, men vi hoppas att detta leder till något positivt,  säger hon.

Enligt Hans Larsson, sjuksköterska och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet, gav Karsten Rose försiktiga löften om att situationen ska lösa sig inom en tremånadersperiod.

Tre månader, men hur löser det nuvarande krisläge?

– Det är svårt. Nya transplantationspatienter kan förstås inte vänta. Donatorerna, ofta från Tyskland och England, ibland från USA, skördas på stamceller i princip samtidigt som våra patienter förbereds för transplantation. Vi får försöka skriva ut eller flytta patienter som inte längre måste vara kvar, säger han.

Det var förra veckan som sjuksköterskorna på hematologen i Lund skickade ett brev där de slog larm om situationen på kliniken.

Mer än 25 sjuksköterskor har sagt upp sig det senaste året, läkemedelskostnaderna drar i väg och för att budget ska hållas ska personalstyrkan minskas.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida