Medvetenhet om hygienrutiner håller smittspridning i schack

Smittspridning riskerar att öka när vårdtagare på korttidsboenden blir allt fler och allt sjukare. Men studier av den kommunala vården i Västra Götaland visar att användningen av antibiotika har minskat, och att personalens medvetenhet om de vårdhygieniska riskerna har ökat.

Hygiensjuksköterskor i Västra Götalandregionen har kartlagt vårdhygieniska riskfaktorer och användning av antibiotika vid korttidsboenden och särskilda boenden i regionens 49 kommuner. 2004 gjordes en punktprevalensstudie på samtliga 17 477 vårdtagare, fem år senare gjordes samma undersökning på vårdtagarna, som då var 16 089 till antalet. Jämförelsen visar att användningen av antibiotika har minskat från 5,3 till 4,2 procent.

– Vi har problem med ökande antibiotikaresistens, därför är det viktigt att arbeta för att smitta inte sprids och för att antibiotika används mer rationellt, säger Annika Arvidsson, en av hygiensjuksköterskorna bakom studierna.

Basala hygienrutiner viktigast

Den viktigaste faktorn för att undvika smitta är att personalen följer basala hygienrutiner, och personalen har blivit mer medveten om smittorisker, anser hygiensjuksköterskorna. Så trots fler och sjukare vårdtagare på korttidsboenden har smittspridningen totalt sett inte ökat. Uppföljningen visade att urinvägsinfektionerna var färre i den senare studien, men i stället hade andelen hud- och mjukdelsinfektioner ökat.

– Åren mellan de två studierna har det anordnats utbildningar, bland annat i Stramas regi, för läkare om en mer rationell antibiotikaanvändning. Och den har förbättrats. Inför odlingar är man mer noggrann med att välja när antibiotika ska sättas in, säger hygiensjuksköterskan Lotta Osbeck, som också har varit med och gjort studierna.

Stor risk med gemensam toalett

En av de största vårdhygieniska riskerna är flerbäddsrum där vårdtagarna delar toalett – vilket förekommer inom den kommunala vården. En annan är att allt fler patienter kommer från sjukhus med kateter, peg eller tarmstomi. 70 procent av vårdtagarna använder dessutom blöjor, och hanteringen av urin kan vara ytterligare en smittorisk.

– Personal som arbetar i boendena ska hantera både livsmedel och kiss och bajs, säger Lotta Osbeck.

Hygienombud på alla boenden

Hygiensjuksköterskorna har utbildat hygienombud på kommunernas vårdavdelningar. De har också utbildat ledningsgrupper och stöttat chefer i det vårdhygieniska förbättringsarbetet.

– En viktig förutsättning för att hygienrutiner ska kunna följas och smitta undvikas är att det finns hygienutrustning, till exempel hygienstationer på alla vårdrum, säger Annika Arvidsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida