Nya hårda krav på städning i vården

Nya hårda krav på städning i vården
Nya nationella rekommendationer för hur vården ska städas har tagits fram av Svensk förening för vårdhygien, SFVH. Arkivbild: Colourbox

Händelser med dålig rengöring och smittspridning på sjukhus har lett till att kraven har hårdnat på hur vården ska städas. Nu har Svensk förening för vårdhygien tagit fram nationella riktlinjer.

En god hygien är viktig inom vården då den förebygger och minskar smittspridning. Men det har inte funnits riktlinjer som gäller städningen i vårdmiljö över hela landet. Fram till nu.

Fyra hygienklasser

Syftet med riktlinjerna är att klargöra vad som ska gälla för städning i patientnära områden och eventuell desinfektion.

Lokalerna har delats in i fyra hygienklasser utifrån användningsområde, alltifrån lokaler där inga patienter vistas till lokaler med särskilda krav på renhet. Till exempel råder högre hygienkrav för intensivvårdssalar än i personalmatsalar.

I riktlinjerna ingår inte utrymmen med särskilda krav, till exempel lokaler för operation och sterilteknik. Patienternas handhygien och hur rummen är utformade – viktiga faktorer för att förhindra smittspridning – har heller inte tagits upp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida