Prehospital vård

Nytt datorstöd gör det lättare att värdera bröstsmärtor

Nytt datorstöd gör det lättare att värdera bröstsmärtor
Endast 10-15 procent av alla som ringer till SOS Alarm för bröstobehag har en allvarlig åkomma. Arkivbild: SOS Alarm

Bröstsmärtor kan bero på allt från en lindrig muskelinflammation till en allvarlig hjärtinfarkt. Nu finns ett nytt datorstöd som ska hjälpa larmoperatörerna på SOS Alarm att göra en korrekt bedömning över hur allvarliga symtomen är.

– Det är bara 10-15 procent av alla som ringer till SOS Alarm för bröstobehag som har en allvarlig åkomma, säger Johan Herlitz, professor i prehospital akutsjukvård i ett pressmeddelande från Borås högskola.

Johan Herlitz är specialist på hjärt- och lungräddning och har sedan 1980-talet bedrivit forskning inom området. Nu har han tagit fram ett datorstöd som ska hjälpa larmoperatörer att prioritera rätt.

Vill öka träffsäkerheten

– I dag får cirka 80 procent av alla patienter med slutdiagnos hjärtinfarkt prioritet ett, det vill säga snabbast möjliga hjälp. Vår forskning visar att det är möjligt att öka den siffran till cirka 90 procent utan att öka det totala antalet prio 1-larm, säger han.

Johan Herlitz är kardiolog och professor i prehospital akutsjukvård vid Högskolan i Borås.

Under ett års tid samlade Johan Herlitz och hans forskarkolleger in data från alla som ringde till SOS Alarm i Västra Götaland för bröstsmärta eller hjärtsjukdom. Total ingick 15 400 patienter i studien.

– Att bedöma bröstsmärta per telefon är svårt och vi såg ofta att SOS Alarm skickade ambulans för säkerhets skull, säger han.

Forskningen har legat till grund för utvecklandet av ett nytt datorstöd med de frågor som är viktigast att ställa för en larmoperatör:

  • Sitter smärtan centralt i bröstet?
  • Är smärtan intensiv?
  • Har du tidigare besvärats av kärlkramp eller hjärtinfarkt?

Fler prioriteras rätt

Detta är frågor som larmoperatörer ställer redan i dag, tillsammans med en rad andra frågor. Men genom att systematisera frågorna blir precisionen i bedömningen bättre, enligt Johan Herlitz.

– I två oberoende studier har vi har vi fått fram samma resultat. Fler prioriteras rätt utan att ambulanssjukvården belastas mer. Med datorstödet kan vi skilja agnarna från vetet och ge snabb vård till fler av dem som verkligen behöver det, säger han.

Hans förhoppning är nu att SOS Alarm ska införa det nya systemet för att testa träffsäkerheten ytterligare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida