Sabotage kan inspirera fler förövare

Hittills har tre sjukhus drabbats av förstörda sterilförpackningar. — Sabotaget kan sprida sig. Sådana här människor får en kick av uppmärksamheten, säger Henrik Olinder på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

24 augusti 2010

Hösten 2008 upptäckte personalen på Södra Älvsborgs sjukhus små hål i sterilförpackningarna som skyddar rengjorda operationsinstrument. Nyligen drabbades även Danderyds sjukhus och Akademiska sjukhuset av sabotage. Att problemet sprider sig är inget som förvånar Henrik Olinder som arbetar med kriskommunikation vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det finns många tidigare exempel på när en förövare har inspirerat andra, säger han.

– För en massa år sedan hände det när någon hällde rengöringsmedel i blöjor på sjukhus. Vi har också fallet med klistermärken på kött som varnade för innehållet och som spreds mellan olika butiker.

Hämnd eller kick

Oftast är förövaren antingen någon som är arg och vill hämnas, eller någon som går igång på all oro och upphetsning som sabotaget för med sig. När tidningarna börjar skriva, krisgrupper sätts samman och sabotaget blir det allmänna samtalsämnet kan fler inspireras att göra samma sak.

– Det är inte ens säkert att han eller hon vill skada, det är effekten man vill åt, säger Henrik Olinder.

Men efterhand ebbar uppmärksamheten ut och förövaren får inte längre samma kick av att fortsätta utan måste hitta andra områden. Det kan också vara någon som gör detta en enda gång i livet och aldrig mer.

Ska man låta bli att rapportera om sabotage?

– Absolut inte. Man ska aldrig undanhålla något utan berätta precis som det är. Däremot undrar jag om det finns så himla mycket tankar och idéer bakom brottet. Vi är ofta snabba att prata om exempelvis organiserad brottslighet, men ibland är det högst naturliga orsaker som ligger bakom eller någon som gjorde ett misstag som denne inte vågar berätta om, säger Henrik Olinder.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida