Samlagssmärta kan vara orsak till barnlöshet

Samlagssmärta kan vara orsak till barnlöshet
Samlagssmärta kan leda både till barnlöshet och komplikationer vid förlossningen. Arkivbild: Mostphotos

Kvinnor som upplever smärta vid samlag behöver särskild uppmärksamhet och stöd i vården.

1 september 2014

En studie gjord vid Linköpings universitet visar att kvinnor som upplever smärta vid samlag behöver särskild uppmärksamhet när de besöker kvinnohälsovården. Smärta i förgården eller slidkramp kan vara en orsak till barnlöshet.

Studien har gjorts på 2 554 kvinnor födda mellan åren 1973 till 1983, som har diagnostiserats för samlagssmärta. Den visar att det finns en del egenskaper som skiljer ut dem från andra kvinnor i samma ålder: Fler var ogifta, arbetslösa, magrare, hade högre utbildningsnivå och använde nikotin.

Färre födde barn

Studien gjordes under åren 2001 till 2009 och kvinnorna har jämförts med samtliga kvinnor i samma åldersgrupp. Under den tiden födde 50 procent av kvinnorna i kontrollgruppen barn, medan siffran för kvinnorna med samlagssmärta var 40 procent. Det var dessutom fler av dem med smärta som förlöstes med kejsarsnitt, och av dem som födde vaginalt var det fler som drabbades av sprickor.

– Man bör se över vilket stöd en kvinna med dessa problem kan behöva för sin reproduktion, graviditet och förlossning. Det finns också anledning att överväga vilket förlossningssätt som är lämpligast för dem, säger Louise Möller, läkarstudent och huvudförfattaren till artikeln som publiceras i British Journal of Obstetrics and Gynecology.

En skör grupp

Kvinnor som upplever samlagssmärta eller har andra problem med underlivet berättar inte alltid om det för läkare eller sjuksköterskor.

– Att tala om problem med underlivet är känsligt och det här är en skör grupp. Därför är det extra viktigt att som kliniker vara lyhörd och ge kvinnorna möjlighet att prata om sina upplevelser, säger Gunilla Sydsjö, handledare och professor i biopsykosocial obstetrik och reproduktionsforskning.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida