Skar sig i behandlingsrum på akuten

Skar sig i behandlingsrum på akuten
Patienten hitttade skalpellen i ett olåst skåp. Arkivbild: Mostphotos

En skalpell i ett olåst skåp fick den ångestridna patienten att fortsätta skära sig då han lämnades ensam på ett behandlingsrum.

Den 40-åriga mannen hade svår ångest och var självmordsbenägen då han sökte vård på akuten efter att ha skurit sig i handleden. Han ville också ha kontakt med psykiatrin. Personalen bedömde skär­såren som ytliga och efter att de rengjorts lämnades mannen ensam på ett behandlingsrum med dörren öppen.

En halvtimme senare kontaktar SOS Alarm akuten och berättar att mannens maka fått ett sms från honom. Där skrev patienten att han hade skurit sig igen med en skalpell han hade hittat i ett olåst skåp. Dörren var då stängd.

Det fanns mycket blod på golvet och en läkare fick öppna såret ännu mer för att kunna bedöma skadans omfattning innan det syddes igen.

Mannens hustru anmäl­de till Socialstyrelsen, som framhåller att det är viktigt att verksamheter har utarbetade rutiner och riktlinjer för att ta hand om de riskpatienter som självmordsbenägna personer är.

Just att sådana saknades, att skåpet var gammalt och svårlåst, samt att personalbrist gör att det inte går att avdela någon för att vakta suicidbenägna angav akutmottagningen som orsaker till händelsen. Förutom att införa riktlinjer tas alla stickande och skärande material bort från undersökningsrummen och alla skåplås byts ut.

Socialstyrelsen anser att de åtgärderna är tillräckliga. R?(Diarienummer 9.2-13932/2011)

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida