SMI. ”Låt barnen stanna hemma tills lössen försvunnit”

SMI. ”Låt barnen stanna hemma tills lössen försvunnit”
Huvudlössen trivs i den fuktiga miljö som hårbotten utgör. Arkivbild: Mostphotos

Skolorna börjar och lössen vädrar morgonluft. Kamning är den bästa metoden för att upptäcka lössen, men för att bli av med dem krävs lusmedel. Och till skolan bör barnen inte gå så länge de har levande löss i håret.

Det är Smittskyddsinstitutet som så här inför skolstarten informerar om hur löss upptäcks och behandlas. Myndigheten rekommenderar noggrann kamning med luskam minst en gång i veckan.

Löss trivs i värmen och fuktigheten från huvudet och lämnar inte sitt tillhåll annat än för att krypa från ett huvud till ett annat. Livslängden är två till fyra veckor och under den tiden gäller det för lössen att para sig och föröka sig.

Luskam mest effektivt

Att luskamma för att hitta löss är mer effektivt än att bara undersöka håret, men för att bli av med lössen krävs ett lusmedel. Behandlingen är bara effektiv på personer där man har hittat levande löss, så det är ingen idé att behandla i förebyggande syfte.

Lusmedlet som används på den svenska marknaden består av silikonbaserade substanser som man antar dödar lusen genom kvävning.

Barn med levande löss ska behandlas och inte återvända till skolan förrän kontrollkamningen är negativ.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida