Smittades av hepatit C på röntgen

Smittades av hepatit C på röntgen
70-åringen tappade aptiten, gick ned i vikt, hade magsmärtor och fick ligga inlagd på sjukhus i två dygn efter att ha insjuknat i hepatit C. Arkivbild: Colourbox

Det var en helt vanlig skiktröntgenundersökning. Men något gick fel och en patient smittades med hepatit C av en annan patient. Smittvägen är oklar men Socialstyrelsen är ändå kritisk mot verksamheten. (UPPDATERAD 14.00)

19 december 2011

I maj smittades en man i 70-årsåldern med hepatit C efter att ha genomgått en skiktröntgenundersökning på Skånes universitetssjukhus en timme efter att en annan man i 62-årsåldern och med känd hepatit C genomgått samma undersökning.

Eftersom bägge stammarna var identiska och unika i förhållande till andra skånska patienters hepatit C-stammar är det klarlagt att smittan kom från den yngre av männen.

Socialstyrelsen konstaterar att Skånes universitetssjukhus identifierat en rad möjliga smittkällor men är kritisk till att sjukhuset använder ett system för att tillföra kontrastmedel till flera personer samtidigt, eftersom detta ökar risken för smittspridning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida