Socialministern prisade körkort i hygienregler

Ett ”körkort” i konsten att vara hygienisk. Det måste alla ta som arbetar patientnära på hematologcentrum vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge. I dag fick initiativtagarna ta emot Svenska Hygienpriset av socialminister Göran Hägglund.

? Det är lite roligt att få pris förstås. Det är en sådan enkel sak som vi har gjort. Konstigt att ingen annan har kommit på idén tidigare, säger Hannele Kleemola, chefsjuksköterska vid hematologcentrum på Karolinska i Huddinge.

Tillsammans med sjuksköterskan och kvalitetssamordnaren Petra Hasselqvist på hematologcentrum på Karolinska i Solna har hon utvecklat en web-baserad utbildning i basala hygienregler för alla anställda på hematologcentrum. Det finns även med ett hygienavsnitt som är speciellt anpassat för just hematologpatienter, som ofta har ett sänkt immunförsvar.

Utbildningen avslutas med ett test där de anställda måste kunna svara på 15 frågor. Svaren skickas till chefen som ger ett intyg på att man klarat av utbildningen.

Alla nyanställda ska utbildas

? Tanken är att alla som börjar jobba hos oss måste gå igenom utbildningen, oavsett om man är doktor, sjuksköterska eller biträde, säger Hannele Kleemola.

Sedan utbildningen startade i februari i år har mer än hälften av de cirka 250 medarbetare som arbetar patientnära gått igenom utbildningen.

? Det roliga är att programmet har fått en sådan spridning. Nu ska alla sjuksköterskestuderande och läkarkandidater gå igenom utbildningen. Onkologen på Södersjukhuset vill genomföra det, vi ska informera på infektionskliniken i maj och så vidare, säger Hannele Kleemola.

Ytterligare två pristagare

Svenska Hygienpriset delas ut av Svensk förening för vårdhygien som har utbildningsdagar i Södertälje 20-22 april. Priset överräcktes av socialminister Göran Hägglund (KD).

Ytterligare 2 av de 80 kandidater som nominerats till tävlingen fanns bland vinnarna.

Åldermannens äldreboende i Trelleborgs kommun och medicinavdelning 22 på lasarettet i Trelleborg fick Svenska Hygienpriset 2009 för att de tillsammans har utvecklat hygienrutiner som har minskat smittspridningen av calici vid överflyttningar mellan enheterna.

Peter Lundholm fick priset för att han med stor envishet och pedagogisk färdighet har implementerat basala hygienrutiner i Folktandvården i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida