Stockholm. Sjuksköterska stängde av respirator på eget bevåg

Sjuksköterskan kopplade ur respiratorn till en dödssjuk pojke. Hon är även inblandad i fallet med den dråpmisstänkte barnläkaren. Nu är hon avstängd från sitt arbete.?

5 maj 2010

Det rör sig alltså om samma sjuksköterska som gav en överdos natriumklorid i fallet med den dråpmisstänkta barnläkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Då fick sjuksköterskan en varning av HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men fick behålla jobbet. Sjuksköterskan misstänks inte för att ha gjort något brottsligt. Läkaren är däremot misstänkt för dråp och rättegången är planerad till den 31 maj. ?

Nu utreds sjuksköterskan för ännu ett misstag. Den här gången för att ha stängt av respiratorn till en dödssjuk pojke född i vecka 28. Läkarna ansåg att respiratorn borde kopplas ur men eftersom mamman behövde tänka igenom situationen beslöt man att avvakta.?

Då pratade i stället sjuksköterskan själv med mamman, som gav sitt medgivande. Därefter stängde sjuksköterskan av respiratorn, trots att det alltid måste ske i närvaro av två anställda och vara sanktionerat av läkare.?Sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen och polisanmält händelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida