Stor studie kartlägger virus på jobbet

Stor studie kartlägger virus på jobbet
Vilka är riskfaktorerna för att bli smittad på jobbet? Det ska en ny forskningsstudie ta reda på. Arkivbild: Colourbox

Hur sprids virus på våra arbetsplatser och hur undviker man att bli smittad? Det ska en stor svensk studie ta reda på med start i september. 14 000 invånare i Eskilstuna har valts ut och ska rapportera om de blir förkylda, får feber eller blir magsjuka.

Förkylningar, influensa och magsjuka svarar för hälften av alla sjukskrivningar. Ofta sker smittan på jobbet.

Nu vill forskarna ta reda på riskfaktorer och friskfaktorer på våra arbetsplatser. Vad det är som gör att vi blir smittade och framför allt hur kan vi undvika att bli smittade?

Forskningsstudien JobbochSmitta genomförs av Karolinska institutet i Stockholm samarbete med Smittskyddsinstitutet och landstinget i Sörmland. Studien startar i september och pågår till juni nästa år.

14 000 yrkesverksamma eskilstunabor som har valts ut slumpmässigt ska ingå i studien. Fyra-fem gånger kommer de att få besvara frågeformulär som handlar om omständigheter som forskarna misstänker kan påverka risken att bli sjuk.

Om en deltagare får feber, blir magsjuk eller förkyld rapporteras det via webben eller telefonen. De som deltar i studien får beskriva sina symtom och dessutom skicka in ett virusprov som tas från näsborren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida