Striden om HPV-vaccinet avgjord

Striden om HPV-vaccinet avgjord
HPV-vaccinet mot livmodershalscancer kan efter alla turer nu börja ges till unga flickor i hela landet. Kammarrätten ger nämligen inte prövningstillstånd för det senaste överklagandet av landstingens gemensamma upphandling. Arkivbild: Colourbox

Kammarrätten kommer inte att ta upp Glaxo Smith Klines överklagande av landstingens upphandling av HPV-vaccin. Därmed står det klart att landstingen nu kan köpa in Gardasil från läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur MSD till den allmänna vaccineringen.

21 december 2011

Det har varit en långdragen tvist mellan de två läkemedelsföretagen om vem som ska få leverera vaccinet till landstingen. Frågan har varit uppe i olika instanser och de senaste turerna har handlat om landstingens upphandling har genomförts på korrekt sätt.

Förvaltningsrätten slog i slutet av november fast att upphandlingen var korrekt, men då överklagade Glaxo Smith Kline det till kammarrätten.

Men nu säger alltså kammarrätten att de inte medger prövningstillstånd, vilket innebär att domstolen inte ens kommer att ta upp frågan. Det betyder att förvaltningsrättens beslut står fast och att landstingen nu kan börja köpa in vaccinet Gardasil från Sanofi Pasteur.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida