Svåra plågor av lapis
Sedan sjuksköterskan penslat spädbarnets navelgranulom med lapis frättes huden runt om sönder, vilket gav svåra plågor.
Vid två och tre veckors ålder penslades spädbarnets navelgranulom med lapis på bvc. Dagen efter den andra penslingen återkom familjen eftersom huden runt barnets navel färgats och blivit skinnflådd.
Sjuksköterskan skrev i journalen att granulomet var borta, huden skinnflådd på ett 5-kronestort område runt naveln, och att huden nedanför var färgad av lapis. Pappan anmälde till Socialstyrelsen att behandlingen hade orsakat svåra plågor.
Sjuksköterskan förklarade att hon hade känt att granulomet satt på en hals då hon lapiserade toppen och därför hade hon satt lapis på den också. Hon hade aldrig sett någon liknande reaktion efter lapisering och skriver att pappan också hade fått lapis på fingrarna då han bytte blöjor när barnet bajsade under behandlingen.
Navelgranulom bör till en början tvättas med fysiologisk koksaltlösning en eller ett par gånger per dag. Är det inte borta inom tre veckor kan man lapisera. Då ska naveln vara helt torr så att lapisen inte sprider sig, lapispennans topp försiktigt fuktas mot en blöt bomullstuss och sedan tryckas lätt ett kort ögonblick mot granulomet innan en kompress läggs på naveln, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.
Lapis innehåller silvernitrat och är starkt frätande, kontakt med huden kan ge brännskador. Socialstyrelsen anser att sjuksköterskan har hanterat lapispennan ovarsamt och kritiserar henne för att inte ha varit tillräckligt noggrann.
(Diarienummer HSAN 2010/2765)