Sverige har fått sina första två fall av multiresistent MRSP

Sverige har fått sina första två fall av multiresistent MRSP
Karin Tegmark-Wisell tror att vi människor historiskt sett aldrig varit närmare hundarna än i vår moderna tid, vilket kan ha lett till att MRSP hoppat över till och kunnat smitta människor. Arkivbild: Colourbox

Två personer i Uppsala har smittats av multiresistenta bakterien MRSP som normalt ses hos hundar. Det är de två första fallen i Sverige.

Fallen upptäcktes i mars och i maj i år, efter att personerna drabbats av sårinfektioner på benen och diabetes. Det är oklart på vilket sätt de smittats men MRSP förekommer ofta på huden hos hundar.

Oftast harmlös

– Även om denna bakterie oftast är harmlös för människa så vet man att MRSP kan orsaka bölder och sårinfektioner, särskilt efter hundbett. Det finns dock inget som säger att själva sjukdomsframkallande förmågan skulle vara värre hos den här multiresistenta varianten, säger Karin Tegmark-Wisell, överläkare vid Smittskyddsinstitutet i Stockholm.

Enligt henne är det inte omöjligt att förändrade umgängesmönster med våra husdjur hundarna kan göra att vi kommer mer i kontakt med denna bakterie.

Komplikationer ovanliga

Behöver de drabbade vara oroliga för värre följder än bölder?

– Om en försvagad patient drabbas kan alltid djupare infektioner så som blodförgiftning uppstå även om den normalt sett är harmlös för människa, men jag har aldrig hört om ett sådant fall, så det måste vara väldigt ovanligt.

Smittskyddsläkare Staffan Sylvan i Uppsala har beslutat om anmälnings- och spårningsplikt för MRSP inom landstinget i Uppsala län.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida