Tv-bråket i Uppsala: ”Inget konstigt att bli filmad”

Akademiska sjukhuset i Uppsala har ännu en gång anmälts till Justitieombudsmannen för att de tillåtit filmning av akuta vårdsituationer. Sist det begav sig var det en del i personalen som morrade. Denna gång har inga interna röster höjts.

Som Vårdfokus berättade i går har en läkare i Uppsala JO-anmält Akademiska sjukhuset för brott mot patientsäkerhetslagen. Enligt honom har sjukhuset än en gång tillåtit filmning av akuta vårdsituationer, trots att JO nyligen riktat kritik mot sjukhuset för att de tidigare tillåtit filmning av sådana situationer.

I samband med den förra JO-kritiserade inspelningen av TV3:s Sjukhuset var det en del i personalen som morrade. För att de inte blivit tillfrågade om de ville medverka och för att de kände sneda blickar från filmteamet när de sade ifrån.

Lugnt i leden

Den här gången, när det är ambulanspersonalen som filmas till TV4:s 112 – på liv och död, verkar det vara lugnare i leden.

– Vår arbetsmiljö är redan väldigt offentlig. Vi är vana vid att filmas och fotas, så ambulanspersonalen har inte upplevt det som något konstigt alls att produktionsbolaget filmade deras arbete, säger Lars Westman, avdelningschef för ambulansen i Uppsala.

Hur ser du på det hela ur anmälarens synvinkel, äventyrar programmet er och patienternas integritet?

– Själva granskningen av det färdigklippta programmet sker ovanför mitt huvud så jag kan inte svära på hur det går till där eller vad som visas. Men under själva körningen av patienterna är det vår personal som har sista ordet om vad teamet får filma, säger han.

Tagit till sig av kritik

Akademiska sjukhusets kommunikationschef Christina Bostedt kommenterade i går via ett pressmeddelande den nya JO-anmälan:

– När vi inledde samarbetet om 112 med produktionsbolaget Titan tittade vi noga på sekretessfrågorna. Alla som medverkade i serien tillfrågades och fick ge sitt samtycke. Dessutom blev alla medverkande uppringda av produktionsbolaget före sändning för att försäkra att personerna inte hade ångrat sig.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida