Två döda vid utbrott av aggressivt virus i amerikansk nationalpark

Två döda vid utbrott av aggressivt virus i amerikansk nationalpark
Människor som har bott i nationalparken Yosemite under sommaren uppmanas nu att vara vaksamma på symtom som andningsbesvär och feber. Arkivbild: Mostphotos

Två personer har avlidit efter att ha smittats med Hantaanvirus i nationalparken Yosemite i Kalifornien. Parkledningen varnar för att tusentals besökare kan vara drabbade.

Under det pågående utbrottet i den amerikanska nationalparken har minst sex personer smittats och två personer avlidit. Eftersom parken har miljontals besökare varje år befaras ännu fler vara smittade, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Parkmyndigheten i Kalifornien har nu stängt fasta tältläger i Yosemite. Det kan ta flera veckor innan virussjukdomen, som drabbar framförallt njurarna och lungorna, märks. Människor som bott i parken under sommaren uppmanas nu att vara vaksamma på symtom som andningsbesvär och feber.

Hantaan tillhör samma grupp av virus som den svenska sorkfebern, men har en dödlighet på 30 till 40 procent. Vår inhemska variant har omkring en halv procents dödlighet.

Människor smittas genom inandning av damm som innehåller viruset, som utsöndras i gnagarnas avföring.

Med intensivvård kan en del patienter räddas men det finns än så länge inget botemedel.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida