Vårdförbundet: ”Pressad vårdpersonal ska inte användas som städare”

Vårdförbundet: ”Pressad vårdpersonal ska inte användas som städare”
Vårdprofessionernas ansvar är att se till att de har god handhygien, handskar vid provtagning, kortärmat, uppsatt hår och så kallad patientnära städning - men inte att sköta städning av toaletter och andra utrymmen, skriver Vårdförbundet i dag. Arkivbild: Colourbox

Förra veckans debattartikel från Socialdemokraterna i Stockholm om att alla som arbetar inom vården måste kunna städa när det behövs har väckt starka reaktioner. Städningen ska utföras av professionella städare, inte av vårdpersonal, anser Vårdförbundet.

Socialdemokraternas debattartikel i DN förra veckan var en reaktion mot bristande hygien, smuts och snusk på sjukhusen. Bland förslagen till åtgärder fanns bland annat en ny policy att all personal måste vara beredd att städa, dygnet runt.

Varje vårdavdelning ska utrustas med städmaterial och vem som helst – läkare, sjuksköterskor, sjukhusledning – ska snabbt kunna städa bort smuts.

Inte patientsäkert

Självklart ska det vara rent på våra sjukhus, men det är orimligt att redan hårt pressade högutbildade yrkesgrupper ska utföra ytterligare arbete, anser Vårdförbundet.

Eva Nowak, Gunilla George och Jane Stegring, Vårdförbundet avdelning Stockholm, skriver i en debattartikel i DN i helgen att det till och med kan vara en fara för patientsäkerheten.

”Att gå från en uppgift att ta hand om smuts och snusk, vid exempelvis toalettstädning, till att ta hand om en patient som behöver ett så rent omhändertagande som möjligt, är en fara för patientsäkerheten och kan orsaka en vårdrelaterad infektion”, påpekar de.

Det är bra att Socialdemokraterna står upp för att det ska vara rent på våra sjukhus, men det är inte politikens uppgift att säga hur det ska gå till, anser de tre företrädarna för Vårdförbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida