Västra Götaland slopar karensdag vid magsjuka

Nu slipper personalen på vårdavdelningar i Västra Götalandsregionen karensdag om de smittas av magsjuka på arbetet.

De nya reglerna gäller vid smitta med calicivirus som drabbar sjukhusen i perioder. Eftersom det är ett mycket smittsamt magsjuke-virus insjuknar ofta också många i personalen. Då har karensdagen inte sällan inneburit ett stort ekonomiskt avbräck.

Därför har Vårdförbundet, tillsammans med Läkarförbundet, länge arbetat på att få en ändring.

– Senast i november förlorade tre sjuksköterskor flera tusen kronor då de insjuknade en helg, säger Sineva Ribeiro, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning Västra Götaland.

Hon är glad över ändringen, men inte riktigt nöjd. De nya reglerna gäller än så länge bara på avdelningar med inneliggande patienter där hygienavdelningen har lagt ett intagningsstopp. Inte på till exempel vårdcentraler, akuten eller andra mottagningar.

– Det har vi haft synpunkter på, eftersom alla inläggningar görs genom mottagningarna. Men regionen gör den här ändringen ur ett strikt patientperspektiv, konstaterar Sineva Ribeiro. 

Full lön första sjukdagen

Samtidigt påpekar hon att för den som blir beordrad till en avdelning där man vet att det finns risk för smitta är det skönt att veta att man får full lön från första sjukdagen. 

Den nya regeln ger smittade anställda full lön från första sjukdagen och 48 timmars avstängning efter det att personen i fråga är besvärsfri. I Västra Götaland gällde tidigare – förutom karens första dagen – 80 procents ersättning och 24 timmars avstängning. En regel som fortfarande gäller på de flesta håll i landet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida