West Nile virus och malaria sprids i Grekland

För tredje året i rad har West Nile-viruset åter börjat sprida sig till människor i Grekland. Under sommaren har även sex fall av malaria rapporterats i södra Grekland.

16 augusti 2012

Sedan den 7 juli har 44 personer rapporterats ha insjuknat i West Nile fever som sprids av myggor. Majoriteten av fallen, 35 personer, har rapporterats från Attika, den region i landet där bland annat Aten ligger. Ett fåtal personer har även insjuknat i de norra delarna av Grekland.

Eftersom man kan vara smittad utan symtom, får svenska blodgivare som har turistat i Grekland inte ge blod inom 28 dagar efter hemkomst.

Under sommarmånaderna har även sex fall av malaria orsakad av Plasmodium vivax rapporterats i Grekland. De smittade personerna bor samtliga i Evrotas, ett jordbruks- och våtmarksområde i Lakoniadistriktet på Peloponnesos i södra Grekland samt i östra Attika. Ingen av de insjuknade har under de senaste åren rest till områden utanför Grekland där det finns malaria. Därför antas spridningen vara inhemsk.

Inhemsk spridning av malaria i Grekland förekom även under sommaren 2011, då 63 personer insjuknade i framförallt Evrotas. Ungefär hälften av dessa var migranter från malariaendemiska länder, till exempel den indiska subkontinenten, som arbetade inom jordbruksnäringen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida