Ny metod för tidig upptäckt av artros

Ny metod för tidig upptäckt av artros
–Vi har lyckats lösa problematiken med hur vi ska korrigera alla ojämnheter i MR-bilderna, berättar forskaren Carl Siversson. Foto: Roger Lundholm

Forskare i Lund har hittat ett sätt att med MR-teknik upptäcka den vanliga ledsjukdomen artros i ett tidigt skede. Tidig upptäckt är viktigt för att sjukdomen ska kunna fördröjas.

8 september 2011

Sedan tidigare har forskare vid Lunds universitet tillsammans med forskare vid Harvard Medical School i USA utvecklat en teknik att med hjälp av en MR-kamera mäta graden av artros. Nu har man lyckats utveckla metoden ytterligare.

– Vi i Lund har nu förbättrat metoden så vi kan undersöka allt brosk i leden samtidigt. Det har vi lyckats med genom att lösa problematiken med hur vi ska korrigera alla ojämnheter i MR-bilderna, berättar forskaren Carl Siversson i ett nyhetsbrev från Skånes universitetssjukhus.

Vanlig sjukdom

Ledsjukdomen artros är en av de främsta orsakerna till funktionshinder över hela världen. Den nya upptäckten är betydelsefull eftersom det tidigare varit svårt att upptäcka sjukdomen innan symtomen blivit uppenbara. Tidig upptäckt är viktigt för att kunna fördröja sjukdomsutvecklingen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida