Röntgen. Övning i lektunneln lugnar barnen inför undersökningen

Med hjälp av en lektunnel och inspelat ljud kan barn på Centrallasarettet i Växjö nu öva sig inför undersökning med MR-kamera. Barnen blir lugnare.

Förbereda Att åka in i en magnetkamera upplevs av många barn som trångt och otäckt med ett obehagligt högt ljud. Ändå är det en viktig och ofta nödvändig undersökning. Bara i Kronobergs län görs den på 600 barn varje år.?

För ett år sedan fick Centrallasarettet i Växjö nya magnetkameror med högre ljudnivåer. Problemet med barn som avbröt undersökningen ökade. När allt för många undersökningar med MR-kamera hade avbrutits bestämde sig sjuksköterskorna för att förbereda barnen bättre.?

— Om de vet exakt hur det går till blir de mycket lugnare, berättar barnsjuksköterskan Nina Heinrich.?

Med hjälp av en lektunnel som spänns upp på en brits och inspelat ljud från MR-kameran kan barnen nu själva öva och känna på hur undersökningen går till.??

— Men i början hade vi en kille som inte var beredd på spolen som sätts över ansiktet, så därför klippte vi sönder en gammal plastburk som barnen får sätta på sig så att det ska bli ännu mer verkligt, säger Nina Heinrich.?

I bästa fall får barnen också gå ner och i förväg se MR-kameran, annars finns det foton som de kan titta på.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida