Växjö stoppade planer på ”gräddfil” för privata röntgenpatienter

Växjö stoppade planer på ”gräddfil” för privata röntgenpatienter
Magnetkamera är den vanligaste undersökningen som görs på privata patienter. Arkivbild: TT Nyhetsbyrån

Men röntgen vid Ljungby lasarett fortsätter ta emot privata patienter med hjälp av övertid för personalen.

I fjol rapporterade Vårdfokus om att landstinget i Kronoberg har avtal med två försäkringsbolag. Avtalen innebär att bolagens kunder får gå före i kön och röntgas inom en vecka på Ljungby lasarett. Undersökningarna görs av ordinarie personal som frivilligt arbetar extra mot övertidsersättning när mottagningen är stängd.

Då antalet undersökningar sköt i höjden ville landstinget även att Växjö skulle ta emot privata försäkringspatienter. Det väckte kritik mot att en utvald grupp får en ”gräddfil” då röntgensjuksköterskorna uppmanades att förskjuta sin arbetstid till kvällarna trots att Centrallasarettet brottades med väntetider.

(S) vill stoppa verksamheten

Ledningen tvingades tänka om och det blev inga försäkringspatienter i Växjö. Däremot tas de fortsatt emot i Ljungby. Hittills i år handlar det om 100 privata patienter och den undersökning som tar i särklass mest tid i anspråk är magnetkamera följd av skelettröntgen.

Frågan är dock vad lagen säger. Den offentliga vården får sälja tillfällig överskottskapacitet till privata intressenter, men det är inte solklart var gränsen går. När Vårdfokus rapporterade om det i mars 2013 ville landstingspolitikern Anna Fransson (S) undersöka detta. Sedan hände ingenting. Nu efter valet säger hon att om Socialdemokraterna kan bilda en majoritet, kommer försäkringspatienterna att stoppas.

– Då avskaffar vi det hela. Vi är emot att sälja tjänster från våra gemensamma sjukhus till försäkringsbolag och anser att det är bättre att hjälpa dem som står i den vanliga kön, säger Anna Fransson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida