Ambulansrättegången. Domen överklagas

Tingsrätten gav inget svar på vems fel det var att en ambulanssjuksköterska kraschade mot en bergvägg. Nu överklagas domen till hovrätten.
Vårdfokus har i en lång rad artiklar rapporterat om den uppmärksammade rättegången i Göteborgs tingsrätt som handlade om en olycka sommaren 2010. En ambulanssjuksköterska somnade framför ratten och körde av vägen efter att ha varit igång nästan 23 timmar i sträck. Hans kollega skadades svårt.
Vägledande dom
På förhand ansågs domen kunna bli vägledande och innebära slutet för dygnstjänstgöringen inom ambulansen. Den 28 november kom så tingsrättens beslut som en hel yrkeskår väntat på. Men domen blev ett antiklimax.
Åklagarens talan om så kallad företagsbot ogillades. Orsaken är att regionen inte anses vara en näringsverksamhet och då föll alltihop. Därmed fick vi inget svar på frågan som alla ställde sig: Vems ansvar var det att ambulansen kraschade?
– Det är mycket olyckligt att det här målet avgjordes av teknikaliteter i lagen, sade Vårdförbundets Peter Blom som vittnade i rättegången.
Domen överklagas
Men fallet får en fortsättning. I dag beslutade åklagare Kristina Persson att överklaga till hovrätten.
– Jag sitter och filar på argumenten just nu, säger hon.
Det hon fokuserar på är den del som rör just detta med om ambulansen är en näringsverksamhet för att få hovrätten att gå på hennes linje. För att backa upp sina argument hänvisar åklagaren till ett pågående mål i Högsta Domstolen som rör grundskolan och där samma fråga, näringsverksamhet, är centralt. Kristina Persson kommer att begära att hovrätten ger hennes överklagande förtur så att de båda fallen kan prövas samtidigt.
Ansvarsfrågan kan komma att prövas
Om hovrätten, till skillnad från tingsrätten, kommer fram till att ambulansen är en så kallad näringsverksamhet kommer även själva ansvarsfrågan att prövas. Nämligen om det var arbetsgivaren Västra Götalandsregionens fel att ambulanssjuksköterskan kraschade.
Det är i dag oklart när hovrätten kan ta upp fallet.