hot och våld i vården

Försökte ta sig in på akuten efter skjutning

Försökte ta sig in på akuten efter skjutning
Säkerhetschefen på Karolinska anser att rutinerna fungerade väl, men de anställda är oroade. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Anders Olsson.

Det blev stökigt och hotfullt efter ett misstänkt mord i Östberga utanför Stockholm. Personalen på akuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna fick låsa in sig och evakueras sedan en större grupp personer försökt ta sig in.

– Det var stundtals tumultartat och en hätsk stämning, säger Karolinska universitetssjukhusets säkerhetschef Carl Magnus Rutherfalk till SVT Nyheter Stockholm.

Fördes till akuten

Två män sköts under en skottlossning i Östberga i södra Stockholm på tisdagseftermiddagen. En av männen har avlidit. När de skjutna tagits till Karolinska universitetssjukhuset i Solna kom en större grupp personer dit. Några lyckades ta sig förbi poliserna utanför och in i väntrummet på akuten.

– Vi fick låsa in oss och evakueras. Det var en hotfull och obehaglig stämning, säger en av de anställda på akuten till SVT.

Vårdfokus har nyligen berättat om hur skjutningarna i Malmö påverkar personalen på Skånes universitetssjukhus. På de båda sjukhusen i Lund och Malmö har över 80 skottskadade vårdats sedan 2015. Så här berättar sjuksköterskan Carina:

”Fullständigt respektlösa”

– Missbrukare som blir aggressiva eller våldsamma kan vi lugna med läkemedel. Med de unga kriminella, deras anhöriga och vänner vet man aldrig vad som kan hända. De är nyckfulla, fullständigt respektlösa och väldig, väldigt hotfulla. Att de kallar en hora eller jävla fitta är ingenting mot vad de annars kan vräka ur sig. Det är så vidrigt att jag inte ens själv kan uttrycka det.

Ibland när personalen ska gå hem på kvällen vågar de inte lämna avdelningen ensamma om killgängen eller andra närstående väntar utanför i mörkret.

– Vi brukar komma överens om att gå gruppvis till parkeringshuset, säger Carina.

Läs reportaget från Malmö här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida