rättsligt

Macchiarini delgiven misstanke om brott

Macchiarini delgiven misstanke om brott
Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott efter förhör i förra veckan. Arkivbild: TT

Efter förhör har Paolo Macchiarini delgivits misstanke om två fall av vållande till annans död och två fall av vållande till kroppsskada.

Misstankarna gäller grovt brott, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Förhör hölls i förra veckan och misstankarna gäller tre operationer av syntetiska luftstrupar som utfördes under 2011 och 2012.

En nytillkommen anmälan om vållande till kroppsskada avser en operation som utfördes på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge under våren 2011 och som inte var en transplantation av syntetiska luftstrupar. Av sekretesskäl vill Åklagarmyndigheten för närvarande inte lämna någon mer information om den operationen.

– För närvarande pågår ett stort antal utredningsåtgärder. Dessa består bland annat av att inhämta relevant material och genomföra förhör, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

När det gäller utredningen om de syntetiska luftstruparna inväntar åklagaren även rättsliga rådets yttrande och svar från andra länder som kontaktats med anledning av utredningen.

Varken Karolinska universitetssjukhuset eller Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig vill i dag kommentera misstankarna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida